UN CENTENAR DE DONES RECORREN L'HORTA NORD PER A LLUITAR PER LA IGUALTAT

UN CENTENAR DE DONES RECORREN L'HORTA NORD PER A LLUITAR PER LA IGUALTAT

• La Ruta per la Igualtat va recórrer els municipis de Burjassot, Montcada, Bonrepòs i Mirambell i Foios amb un missatge que reclamava la igualtat real

• El lliurament dels Distintius Violeta Pactem Nord va reconèixer el compromís de les empreses per a avançar cap a una societat més igualitàriaBurjassot, 19 de novembre de 2019. El passat dissabte 16 de novembre, un centenar de dones es van donar cita a la comarca de la l'Horta Nord per a celebrar la XI Trobada d'Associacions de Dones de l'Horta Nord, enguany amb una important novetat la Ruta per la Igualtat que va recórrer els diferents municipis de la comarca per a visibilitzar i reforçar el treball que s'està realitzant per a aconseguir la igualtat entre homes i dones i eradicar la violència contra les dones.

Amb el lema Puja't al violeta van recórrer amb autobús els municipis de Burjassot, Montcada, Bonrepòs i Mirambell i Foios per a la realització d'activitats que pretenen sensibilitzar a la població de la situació actual de la dona.

L'acte va estar organitzat pel Consorci Pactem Nord al costat de la Federació de Dones i Col·lectius per la Igualtat de l'Horta Nord, el Grup de Dones de Burjassot, el Col·lectiu de Dones Feministes de Montcada, l’Associació de Dones de Bonrepòs i Mirambell i l’Associació de Dones de Foios. A més, ha comptat amb el suport de la Diputació de València i amb la col·laboració dels diferents ajuntaments de la comarca.

La Trobada d'Associacions de Dones de l'Horta Nord s'ha consolidat en les seues onze edicions com un esdeveniment de referència a la comarca per a la reivindicació de la lluita per la igualtat entre dones i homes, així com la rellevància de treballar de manera conjunta per a posar fi a la violència contra les dones. Des de l'any 2008 se celebra com una trobada oberta i participativa on totes les dones comparteixen les seues experiències i problemes en matèria d'igualtat.


La ruta per la igualtat

El recorregut va començar a Burjassot on l'alcalde de Burjassot i president de Pactem Nord, Rafa García va rebre a la comitiva en la sala d'actes de l'Ajuntament. Rafa García va posar en valor acciones com aquesta per a aconseguir visibilitzar una igualtat real entre homes i dones. “És un privilegi per a nosaltres que s'haja triat Burjassot com la primera ciutat en la qual s'inicia aquesta caravana” va comentar l'alcalde de Burjassot.

Després de la intervenció de Rafa García, el Grup de dons de Burjassot va realitzar una emotiva lectura del poema Vinc des de l'ahir de Jenny Londoño on es van repassar totes les situacions d'injustícia que ha patit la dona al llarg de la història per la seua condició de ser dona.

Posteriorment a Montcada l'alcaldessa, Amparo Orts i la regidora de la dona, Feliciana Bondía van ressaltar la importància de treballar ara més que mai en favor dels drets de les dones.

El Col·lectiu de Dones Feministes de Montcada va llegir el manifest “La importància de l'educació afectiu-sexual en l'erradicació de la violència de gènere”. A més, les participants van interpretar amb bufandes i guants violetes la cançó de La porta violeta de Rozalén, un himne feminista que va sonar al llarg del dia per a homenatjar les dones maltractades.

Després d'aquesta parada, les participants en la Ruta per la Igualtat es van dirigir a Bonrepòs i Mirambell on van ser rebudes per Raquel Ramiro, regidora d'Igualtat, Cultura, Joventut, Festes, Tradicions i Sanitat de l'Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell.

Raquel Ramiro va destacar el treball que realitzen les associacions de dones per a avançar cap a una societat més igualitària. Totes juntes van interpretar en llengua de signes La porta violeta de Rozalén i van deixar emotives frases en el mural “El bus de la igualtat cap a la porta violeta” organitzat per la Associació de Dones de Bonrepòs i Mirambell.

El recorregut va posar punt final a Foios on acompanyes per la dolçaina i el tabalet van recórrer els carrers amb pancartes on es podien llegir missatges reivindicatius contra les desigualtats, el masclisme i la violència de gènere.

En la plaça de l'ajuntament, la regidora d'Igualtat, Polítiques LGTBI+ i Participació Ciutadana, Mónica Chirivella va ressaltar el treball de les associacions de dones per a posar en el debat públic temes tan rellevants com els que es van tractar durant la jornada.

Finalment, després del menjar, les assistents van poder gaudir de l'espectacle Els 60 són nostres, un recorregut musical per algunes facetes de la vida de les dones a càrrec de Dons clown Xirivella que van aconseguir arrancar les riallades de les presents.

 Distintiu Violeta Pactem Nord


Dins de la XI Trobada d'Associacions de Dones de l'Horta Nord, es va lliurar el Distintiu Violeta Pactem Nord, un dels eixos fonamentals de treball del consorci comarcal per a avançar cap a un territori responsable en matèria d'igualtat.

Aquest distintiu va reconèixer a les 24 empreses i entitats que el van rebre els compromisos adquirits per a avançar i promoure la igualtat, amb accions que afavorisquen la igualtat d'oportunitats entre dones i homes.


José Antonio Navarro, gerent de Pactem Nord va ressaltar el treball realitzat des de les diferents associacions de dones de la comarca, així com de la Federació de Dones i Col·lectius per la Igualtat de l'Horta Nord i va posar el focus en la important labor que desenvolupen des del Consorci per a promoure l'ocupació entre les dones.

 Totes les empreses premiades es poden consultar en la pàgina web www.disntitntiuvioletapactemnord.com