PACTEM NORD JUNTAMENT AMB AGENTS ECONÒMICS I SOCIALS ANALITZEN ELS REPTES FUTURS DE L'HORTA NORD

PACTEM NORD JUNTAMENT AMB AGENTS ECONÒMICS I SOCIALS ANALITZEN ELS REPTES FUTURS DE L'HORTA NORD

Burjassot, 3 de juliol de 2017

Professionals de Pactem Nord, tècnics de desenvolupament local de l'Horta Nord, representants sindicals i dels polígons industrials AUPIM i ASIVALCO van reflexionar en una jornada de treball celebrada a Godella per a analitzar la realitat i les propostes de futur per a l'Horta Nord. En l'obertura de la jornada van estar presentes l'alcaldessa, Eva Sanchis, i el regidor d'Ocupació d'aquest municipi, Salvador Soler, respectivament.

L'estudi que s'està realitzant s'emmarca en la línia d'acords territorials impulsada pel SERVEF i compta també amb la col·laboració de la Universitat de València. En aquest estudi territorial també s'estan utilitzant diferents tècniques per a la recollida d'informació, com a qüestionaris generals, grups de discussió i entrevistes a persones clau del territori, per a arreplegar prioritats i opinions sobre diferents aspectes d'interès. D'aquesta manera, entre els reptes pròxims es van identificar la posada en valor de l'horta, la promoció de la innovació social, la implicació dels homes en la qüestió de la igualtat i la localització de sectors emergents, juntament amb centres tecnològics. Per a delimitar aquestes accions per al futur, l'equip de treball va observar els recursos endògens del territori, el mercat de treball i formació, elements de sostenibilitat mediambiental, igualtat d'oportunitats i innovació i sectors emergents.

Un altra qüestió que es va analitzar té a veure amb el creixement del sector serveis en detriment d'altres sectors, especialment l'industrial, sobre els quals caldria impulsar noves mesures. En un primer acostament a la realitat econòmica, en relació al nombre d'empreses a l'Horta Nord, la seua evolució presenta una tendència al creixement en el nombre d'empreses en els últims anys, ja que s'han passat de 10.079 negocis en 2014 a 10.758 en 2016, amb una forta terciarització econòmica en detriment d'altres sectors econòmics més desenvolupats.

Quant al nombre de persones treballadores i el sector on estan emprades, s'observa que el sector dels serveis agrupa actualment a 3 de cada 4 treballadors. En percentatges absoluts, l'any passat en la indústria s'arreplegava al 16,79% del total de treballadors de l'Horta Nord, enfront del 17,33% de l'any 2015 o el 16,95% de l'any 2014. Quant al sector serveis, encara que es produeix una lleugera disminució percentual del nombre de persones treballadores respecte a l'any 2014, aquest sector ha vingut creixent en termes absoluts en els últims anys, passant d'un 74,27% en 2012 a un 75,39% en 2016.