ELS PACTES I ACORDS TERRITORIALS PER L'OCUPACIÓ DE LA COMUNITAT VALENCIANA ES REUNEIXEN A BURJASSOT PARA VISIBILIZAR EL SEU TREBALL I MILLORAR LA SEUA GESTIÓ

ELS PACTES I ACORDS TERRITORIALS PER L'OCUPACIÓ DE LA COMUNITAT VALENCIANA ES REUNEIXEN A BURJASSOT PARA VISIBILIZAR EL SEU TREBALL I MILLORAR LA SEUA GESTIÓ

El Consorci Pactem Nord ha organitzat juntament amb LABORA-Servei Valencià de formació i ocupació, una trobada interterritorial d'acords i pactes territorials d'ocupació que ha tingut lloc hui en la Casa de Cultura de Burjassot. En aquesta trobada han participat els 27 acords i pactes territorials d'ocupació existents a la Comunitat Valenciana, a més dels agents socials i econòmics, del teixit empresarial, d'altres entitats habitualment col·laboradores i professionals del desenvolupament local. En total han assistit a la trobada més de 100 tècnics/as dels diferents pactes de la Comunitat Valenciana.

La jornada ha sigut oberta pel director general de Labora, Enric Nomdedéu, qui ha avançat durant el seu discurs que a través de el “Laboratori Territorial d'Ocupació”, en 2019 Labora finançarà l'elaboració d'estratègies específiques per a cada Acord Territorial, que comptaran amb el suport i la coordinació de la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat d'Alacant.

Per la seua banda, el president de Pactem Nord, Rafa García, ha remarcat la necessitat de treballar en el territori des del reforç sistemàtic d'iniciatives supramunicipals que afavoreixen l'intercanvi permanent i el desenvolupament de metodologies de treball noves que “podem incorporar a les nostres dinàmiques i millorar així les accions del conjunt d'entitats que integren l'estratègia comarcal d'ocupació”.

A continuació, en la taula oberta “Models per a la governança dels acords i pactes territorials per l'ocupació”, representants de diferents pactes de la Comunitat Valenciana, sindicats, representants empresarials i la directora general d'Ocupació i Formació de Labora, Rocío Briones, han dialogat sobre la realitat dels pactes i el seu futur pròxim.

D'aquesta manera, durant la taula han sorgit qüestions com la formació específica com a eina fonamental per a l'ocupació, la qualitat del treball, l'aplicació de la RSE en les empreses, la igualtat d'oportunitats i la realitat actual del mercat laboral.

Així mateix s'ha subratllat durant aquest espai la necessitat d'existència de la figura dels pactes com una política fonamental a escala local, perquè s'acosta al seu territori d'acció, a les persones. És una estructura que, segons els/les ponents, no existeix en altres parts d'Espanya i que s'hauria de posar en valor, reforçant la seua estabilitat.

L'ocupació ha sigut una altra de les matèries clau que s'han abordat durant la jornada, a través de la ponència “Llums i ombres en el mercat laboral. El futur del treball”, a càrrec del Catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB, Eduardo Rojo.

La jornada ha continuat amb una activitat denominada “Puzle de territoris i experiències”, en la qual s'ha exposat d'una manera dinàmica i sorprenent les accions més rellevants que han dut a terme els acords i pactes territorials.

Mitjançant aquesta iniciativa es pretén conèixer les diferents accions dels acords i pactes territorials en matèria d'ocupació i desenvolupament local a la Comunitat Valenciana, una línia de treball de gran potencial. Pactem Nord, al costat de professionals de LABORA i de la seua xarxa de col·laboradors, ha coorganitzat aquesta trobada amb l'objectiu de posar en valor unes iniciatives que afavoreixen la cohesió territorial, la cooperació, la solidaritat, el treball en xarxa i el desenvolupament d'accions innovadores que aporten valor i innovació als territoris. cal recordar que el Pacte Territorial d'Ocupació de l´Horta Nord, liderat pel Consorci Pactem Nord, va ser subscrit l'any 2001.